
 

The Bombay Presidency Golf Club Ltd. 

29th September, 2023 

BPGC LOCAL RULES 

 
These Local Rules are to be read in conjunction with the Tournament Guidelines and shall be in force 

until further change.  

 

THE RULES OF GOLF EFFECTIVE JANUARY 1st, 2019 AND THE INTERPRETATIONS ON THE RULES OF 

GOLF, 2023 AS APPROVED BY THE R & A AND THE UNITED STATES GOLF ASSOCIATION WILL APPLY.  

 

LOCAL RULES CONSISTENT WITH THE POLICY SET FORTH UNDER THE COMMITTEE FOR 

TOURNAMENTS AND RULES ARE AS FOLLOWS. 

 

1. BOUNDARIES - The boundaries of the course are generally defined by the inside perimeter of the 

boundary walls of the golf club with the exception of the following:  

a) White Stakes and lines defining the boundaries  

(i)  On the left side of the 1st Tee,   

(ii)  Behind the 9th Green  

(iii)  On RHS of 15TH fairway extending along the periphery of the parking lot, the machinery 

shed and the entrance gate of the 11th Hole  

(iv)  Inside wall bordering the drain (nullah) RHS of 11TH fairway beginning from behind the 

14TH tee, including the concrete slab of the drain (nullah). 

b) Entire fenced area covering the dog habitat to the left of 6th green and right of 3rd fairway is 

beyond the boundary of the golf course. 

c) Entire clubhouse including the parking lot, swimming pool and the upper lawn are beyond the 

boundaries of the golf course  

d) Course area beyond the public road between 15th & 16th holes while playing the respective 

holes. 

 

Note: Where both lines and stakes are present, white lines define the OB margin 

 

 2. OUT OF BOUNDS-Beyond the boundary of the course as defined above.  

 

Please note: 

a) When defined by stakes or a fence, the boundary edge is defined by the line between the course-

side points of the stakes or fence posts at ground level (excluding angled supports), and those 

stakes or fence posts are out of bounds. A ball is out of bounds when all of it lies on or over such 

line. 

b) When defined by a painted line on the ground, the boundary edge is the course- side edge of 

the line, and the line itself out of bounds. 

 

3. ABNORMAL COURSE CONDITIONS (INCLUDING IMMOVABLE OBSTRUCTIONS) (RULF 16.1) 

  

All teeing ground boards, sprinkler tapping points, yardage markers, paved artificial surfaces, coir 

mats, fixed benches, drainage covers and other man-made objects not defined as integral to the 

course,. In addition, the following Rules apply: 

 

A) Ground under repair treated as part of nearby Obstruction  

Model Local Rule F-3.1 

White-lined areas of ground under repair and the identified obstruction they tie into, are treated as 

a single abnormal course condition when taking relief under Rule 16.1 
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B) Extensive Damage Due to Heavy Vehicles  

Model Local Rule F-4 is modified as follows: 

 

Ground under repair includes areas of unusual damage such as ruts caused by tractors and heavy 

construction equipment but regular tyre marks of golf carts, tractors and golf machinery are 

excluded. 

 

Penalty for Playing Ball from a Wrong Place in Breach of Local Rule: General Penalty under 

Rule 14.7a. 

 

C) Immovable Obstructions Close to the Putting Green 

 Model Local Rule F-5 

 

"Relief from interference by an immovable obstruction may be taken under Rule 16.1 

 

The player also has these extra options to take relief when such immovable obstructions are close 

to the and on the line of play: 

 

Ball in General Area. The player may take relief under Rule 16.1 if an immovable obstruction is: 

 On the line of play, and is: 

  Within two club-lengths of the putting green, and 

 Within two club-lengths of the ball. 

Exception- There is no relief under this Local Rule if the player chooses a line of play that is clearly 

unreasonable. 

 

Penalty for Playing Ball from a Wrong Place in Breach of Local Rule: General Penalty under 

Rule 14.7a.” 

 

D) Prohibiting Relief from Abnormal Ground Conditions when only Stance Interference 

Exists 

 

Model Local Rule F-6 

Rule 16.1 is modified in this way: Interference does not exist if a hole, cast or runway made by a 

burrowing animal, a reptile or a bird, Fire or bull ant mounds, nests or beds only interferes with the 

player's stance. 

 

Penalty for Playing Ball from a Wrong Place in Breach of Local Rule: General Penalty Under 

Rule 14.7a. 

 

E) Damage by Dogs 

 

Model Local Rule F-10 is modified as follows:  

in the General Area & bunkers, areas of damage caused by dogs are treated as ground under repair 

from which relief is allowed under Rule 16.1b (but interference does not exist if the damage only 

interferes with the player's stance.) 

 

Penalty for Playing Ball from a Wrong Place in Breach of Local Rule: 

General Penalty Under Rule 14.7a. 
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F) Protection of Young Trees 

 

Model Local Rule E-10 

The young trees identified by white stakes are no play zones: If a player's ball lies anywhere on the 

course other than in a penalty area and it lies on or touches such a tree or such a tree interferes with 

the player's stance or area of intended swing, the player must take relief under Rule 16.1f. if the ball 

lies in a penalty area, and interference to the player's stance or area of intended swing exists from 

such a tree, the player must take relief either with penalty under Rule 17.1e or with free relief under 

Rule 17.1e(2). 

 

Penalty for Playing Ball from a Wrong Place in Breach of Local Rule: General Penalty Under 

Rule 14.7a. 

 

G) GUR due to Construction Activity 

 

Any General Areas on the golf course that are affected by ongoing construction activity shall be 

treated as an abnormal course condition.  This shall include those areas which are under 

construction, open trenches for cabling and /or irrigation, areas where mud, sand and other 

construction material / debris is temporarily stored for use or removal, whether marked or 

unmarked. However, all trenches and peripheral areas of the cart path & light poles which are back-

filled and restored with grass / sand shall not be part of these construction affected areas unless 

specifically marked as GUR.   

 

Free relief is available from the GUR areas affected by construction activity if such a condition affects 

a Player’s ball or stance or swing. . Free relief may be taken under Rule 16.1 

 

Penalty for Playing Ball from a Wrong Place in Breach of Local Rule: 

     General Penalty Under Rule 14.7a. 

 

H) Protective Screens and Netting 

 

Only the protective screens / safety nets including the poles on which they are installed that are 

next to the 9th Tee Box, 9th Green & 12th Tee Box are immoveable obstruction from which free relief 

shall be available under Rule 16.1.  All other protective screens / safety nets, if within the 

boundaries as defined herein are integral parts of the golf course  

 

4. PENALTY AREAS (RULE 17) 

Penalty areas are defined as either red or yellow.  

Yellow penalty areas (marked with yellow lines or yellow stakes) give the player two relief options 

(Rules 17.1d(1) and (2)). 

 

Red penalty areas (marked with red lines or red stakes) give the player an extra lateral relief option 

(Rule 17.1d(3), in addition to the two relief options available for yellow penalty areas.  

 

If the colour of a penalty area has not been marked or indicated, it is treated as a red penalty area. 

 

A) Dropping Zone 

Model Local Rule E-1.1 applies for penalty area on Hole # 11. 

As an extra option, drop the original ball or another ball in the dropping zone defined by white lines 

located near the Red Tees. The dropping zone is a relief area under Rule 14.3 
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     B)   No Play Zone 

1. A part of the penalty area which is behind the water body and next to the 13th tee box (blue 

tees) and the 12th green is permanently designated as a NO PLAY ZONE to protect the plant 

bed and for safety reasons. Accordingly playing from this area is strictly prohibited. 

“Model Rule No. E-8.2 The area defined as above is defined by red stakes with a distinct 3-

inch green marking on the top of the stake is a no play zone that is treated as a penalty area 

and relief must be taken from interference by the no play zone with penalty of 1 stroke 

under Rule 17.1e”  

 

2. The Water Point on the right of the 18th Green is permanently designated as a NO PLAY 

ZONE and for safety reasons. Accordingly playing from that area is strictly prohibited.  

“Model Rule No. E-8.2 The area defined as above is defined by red stakes with a distinct 3-

inch green marking on the top of the stake is a no play zone that is treated as a penalty area 

and relief must be taken from interference by the no play zone with penalty of 1 stroke in 

the designated drop zone under Rule 17.1e”  

 

5. Embedded Ball. (R 16.3 modified). - Free relief is allowed only when a ball is embedded in all 

areas of the course except penalty areas and bunkers.  

Rule under these conditions which would allow a player who has a plugged ball anywhere in the 

abovementioned areas, is to lift, clean and drop the ball as near as possible to where the ball 

originally lay. The below picture will clear as to what will be considered as an embedded ball. 

 
 

6. BALL DEFLECTED BY POWER LINE:  
 

Model Local Rule E-11 

If it is known or virtually certain that a player's ball hit a power line or tower or a wire or pole 

supporting a power line during the play of a hole, the stroke does not count. The player must play 

a ball without penalty from where the previous stroke was made.  

Penalty for Playing Ball from a Wrong Place in Breach of Local 

Rule: General Penalty Under Rule 14.7a. 

 

7. ON COURSE UNITS USED FOR LIGHTING & PUBLIC LIGHT POLES 

If a ball strikes an on-course lighting unit or public light pole, the ball must be played as it lies. 

If the ball is lost or out of bounds, Rule 18 applies. 
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Penalty for Playing Ball from a Wrong Place in Breach of Local Rule: General Penalty 

Under Rule 14.7a. 

 

8. INTEGRAL PARTS OF THE COURSE 

 

(i) Pipes/Cables attached or running within 6 inches to boundary walls 

(ii) Mid way hut near 6th & 15th tee  

(iii) Retaining walls of teeing grounds  

 

9. Distance Measuring Devices - permitted unless specifically stated otherwise 

PENALTY FOR BREACH OF LOCAL RULES (unless otherwise stated) Match Play-Loss of Hole 

Stroke Play-Two Strokes 

 

 

NOTE: 

ALL PAR 3'S ARE CALL HOLES, MAINTAIN PACE OF PLAY – ENSURE THAT YOU KEEP UP WITH THE 

GROUP AHEAD OF YOU, REPAIR DIVOTS, BALL-MARKS & DAMAGE BY SPIKES, SMOOTH OVER ALL 

FOOTPRINTS & HOLES IN BUNKERS & AVOID DAMAGE TO THE COURSE THROUGH PRACTICE 

SWINGS. 

 

-Sd- 

Convenor 

Tournaments & Rules Committee  
 


